Compromissen zijn denkfouten

Geschreven door: Yohyon van Zantwijk

|

|

Tijd om te lezen min

Is het je wel eens opgevallen dat er mensen zijn die ogenschijnlijk moeiteloos door het leven gaan? Het lijkt wel of ze steeds hoofd- en bijzaken van elkaar kunnen scheiden en precies op tijd de juiste keuzes maken. Die mensen hebben zich een eenvoudig principe eigen gemaakt: ze zijn compromisloos en toch worden ze niet gehinderd door conflicten. Ze hebben hun geest getraind voor helderheid. Als we goed kijken wat die mensen anders doen voor dat moeiteloze leven dan kunnen we drie gewoontes herkennen.


  1. Ten eerste zoeken ze consequent de oorzaak voor problemen in zichzelf en daardoor liggen de oplossingen binnen hun bereik.
  2. Ten tweede hebben ze geleerd om bewust te voelen en bewust te denken, waardoor ze steeds problemen in een vroeg stadium zien aankomen én ook weer nieuwe mogelijkheden zien en dus ook vroeg bijsturen.
  3. Ten derde hebben ze voldoende zelfvertrouwen om compromisloos hun inzicht te volgen, waardoor ze consequent en zonder twijfel handelen.

Voorbij de twijfel van dilemma's

Maar hoe leer je dat? Hoe ontgroei je de twijfel die ons mensen zo eigen is? We worden dagelijks geconfronteerd met dilemma's. Ieder probleem is een dilemma. Je hebt een goede reden om iets te doen én tegelijkertijd een goede reden om het juist niet te doen. Als je alleen een goede reden hebt om iets te doen, dan doe je het gewoon. Dan heb je geen probleem.

We hebben niet geleerd om bewust met dilemma's om te gaan. We hebben geleerd om compromissen te sluiten. Als we twijfelen, dan hebben we de neiging om allebei een beetje te doen. Als je daar even bij stilstaat dan zie je hoe onlogisch dat is. Compromissen brengen je niet wat je écht wilt. Sterker nog, die maken je leven ingewikkeld. Halfslachtigheid versnippert je energie, je gaat van alles een beetje doen. Daardoor heb je een beetje succes maar heb je ook een beetje het gevoel dat je faalt. Daardoor ben je een beetje gelukkig en een beetje ongelukkig en een beetje enthousiast en een beetje moe. Dilemma's (problemen dus) kennen vele verschijningsvormen. Versnellen of vertragen, streng zijn of mild zijn, eigenwijs of meegaand, de korte termijn of juist de lange termijn. Je twijfelt, terwijl het beste van twee werelden steeds binnen handbereik is. Die mogelijkheid is er altijd. Je bent alleen niet getraind om het direct te zien.

Voorbeeld

Laten we naar een voorbeeld kijken. Iedereen zal het dilemma kennen waarin je druk voelt om harder te werken, maar tegelijkertijd druk voelt om ruimte voor jezelf te nemen. In de praktijk doen we allebei een beetje, we sluiten compromissen in dit dilemma. Dat is een belangrijke oorzaak voor het feit dat stress en chronische vermoeidheid zo veel voorkomt. Als je er helder naar kijkt dan zie je het volgende:

Voorbeeld dilemma

Het feit dat je de moeite neemt om het dilemma uit te schrijven en de aannames te analyseren laat direct zien hoe onlogisch het is om een compromis te sluiten. Het is zeker geen wet van Meden en Perzen dat meer inspanning tot meer succes leidt. Zodra je leert om je aandacht te verleggen naar uitsluitend waardevolle inspanning, zal je meer succes met minder inspanning bereiken. Dan heb je het beste van twee werelden.

Helderheid als vaardigheid

De helderheid van geest die je daarvoor nodig hebt, die heb je van nature, maar je hebt niet geleerd om steeds die helderheid in stand te houden. Je bent te druk in je hoofd voor helder inzicht. Het dringt niet tot je door. Dat is het moeilijke; hoe meer problemen je hebt, hoe meer je hoofd een echokamer is en hoe minder helder je bent. Door al die compromissen en versnipperde energie zie je door de bomen het bos niet meer. Met bewuste training op basis van een heldere, logische methode, kun je leren om daar weer overzicht en eenvoud in te brengen. Dat geeft een enorme rust. En vanuit die rust lukt het ook om dat overzicht te behouden. Het verlangt dat je twee vaardigheden ontwikkelt. Dat zijn onthechting en overgave.

Onthechting

De ogenschijnlijke complexiteit van het leven verlangt een gezonde afstandelijkheid om je eigen problemen te kunnen onderzoeken. Als je denken overheerst wordt door emoties zie je het niet helder. Voor een heldere geest moet je loskomen van die rollercoaster. Door onthechting ontwikkel je innerlijke stilte. Vanuit innerlijke stilte ben je ontvankelijke voor inzicht.

Overgave

Het ego verzet zich tegen het eigen ongelijk. Je hebt de neiging om je vast te klampen aan je overtuigingen ook als die allang voorbij hun houdbaarheidsdatum zijn. Dat weerhoudt je ervan om onbevangen nieuwe perspectieven en mogelijkheden te onderzoeken. Je vastgeroeste kijk op je eigen werkelijkheid beperkt je ontvankelijkheid voor nieuwe mogelijkheden. Voor een heldere en vindingrijke geest moet jij je overgeven aan de waarheid. Je moet leren om steeds de feiten onder ogen te zien. Vanuit de beoefening van onthechting en overgave ontwikkel je de drie kwaliteiten van een moeiteloos leven die ik zojuist benoemde: consequente zelfreflectie, ontvankelijkheid voor nieuwe inzichten en compromisloos vertrouwen in die inzichten.

Raja Yoga

Mijn enthousiasme voor Raja Yoga komt hier vandaan. Deze oorspronkelijke essentie van de Yogaleer is een logische methode in acht stappen om je de kwaliteiten van onthechting en overgave eigen te maken. Het leert je om innerlijke stilte te ontwikkelen. Daardoor groeit de vaardigheid om vanuit een heldere geest naar je eigen problemen en die van anderen te kijken waardoor je sneller de balans in je leven herstelt en compromissen kunt vermijden. Je komt ook tot een dieper niveau van zelfstudie. Je boort diepere bewustzijnslagen aan in meditatie. Zo krijg je inzicht in beperkende overtuigingen. Je leert om jezelf te verlossen van die overtuigingen. Je gaat steeds meer de vrijheid voelen om te zijn wie je wil zijn en te doen wat je wil doen. Je gaat voorbij de angst en begeerte die zo vaak je leven beheersen. Je krijgt een steeds duidelijker zicht op jouw antwoorden op je levensvragen. Je weet wie je bent, wat je wil en waarom je dat wilt. Dat brengt een ongekende rust en duidelijkheid in je leven.

De monnik en de magiër

Het probleem is dat je noch in je opvoeding, noch in je schooltijd hebt geleerd om met je meest dominante innerlijke dilemma om te gaan. In jou "woont" een monnik en een magiër. Die monnik wil naar binnen keren op zoek naar rust, geluk, je ware aard en je diepste verlangens. De magiër wil naar buiten treden om nieuwe ervaringen op te doen op zoek naar een maakbaar bestaan. Die twee krachten in jou strijden steeds om je aandacht. En steeds heb je omwille van de voortgang en de lieve vrede de neiging om aan allebei een beetje toe te geven. Daardoor wordt je regelmatig in een spagaat getrokken. Dan ervaar je stress en wordt je moe en gefrustreerd.

Moeiteloos succes

In De Monnik en De Magiër laat ik je zien hoe je kunt leren om steeds vanuit onthechting en overgave tot de mentale zuiverheid te komen die nodig is om compromissen te vermijden en het beste van twee werelden te zien in de dilemma’s waar je mee geconfronteerd wordt. Ik laat je zien hoe je de antwoorden kunt vinden op je levensvragen én hoe je de moed ontwikkelt om er naar te leven. Met die heldere houding ontwikkel je stap voor stap de kundigheid om de vervulling van je leven moeiteloos te maken. Je vindt gaandeweg jouw pad naar moeiteloos succes.