Het reactie-dilemma

Geschreven door: Yohyon van Zantwijk

|

|

Tijd om te lezen min

Ga je wel of niet reageren op negatieve energie?

In De Monnik & De Magiër bespreek ik de elementenleer als methode om bewust te leren voelen. Uit reacties van lezers merk ik dat dit interessant maar ook best lastig gevonden wordt. We zijn niet getraind om bewust te voelen en de elementenleer is een relatief onbekende taal om de essentie van de vijf werkzame krachten te benoemen die in je werkzaam zijn. Die vijf krachten zijn Ether, Lucht, Vuur, Water en Aarde. Dat moet je niet letterlijk nemen. Dat zijn woorden die de aard van die krachten beschrijven. In deze blog laat ik een voorbeeld zien van de toepassing van de elementenleer aan de hand van een dilemma waar we dagelijks in meer of mindere mate mee te maken hebben.

Actie-reactie

We zitten de hele dag in actie-reactie-processen en dat stelt je steeds voor dilemma's. Verdient een actie van een ander een reactie? En verdient een reactie op jouw boodschap ook weer een reactie. Het geeft je rust en overzicht als je voor jezelf helder hebt hoe je daar mee om wilt gaan.

Het ego en de elementenleer

Het ego is druk met 'ik' ten opzichte van 'de rest'. Het gedrag van het ego wordt beheerst door het Vuur-element. Het neigt naar manifestatie en expansie ten koste van de omgeving en geeft daar warmte voor terug. Het ego zit in een proces van geven en nemen en heeft de neiging om dat uit te breiden tot de brandstof op is. Vuur vernietigt zichzelf uiteindelijk. Ongeremde ego's leven zo. In hun gedrag zetten die types vaak het Lucht-element (druk) in om hun omgeving in lijn met hun voorkeuren te beïnvloeden. Dat kunnen ze op een positieve manier doen (de gangmakers), maar ook op een negatieve manier (de treiteraars en azijnpissers). Dat hangt van hun eigen overlevingsstrategie af. Met een positief mensbeeld worden de Vuur-types gangmakers en vanuit een negatief (afgescheiden dus) perspectief en negatieve ervaringen met hun medemens kunnen het ook drammers of erger worden.


Kijk bijvoorbeeld maar hoe mensen die pesten vanuit hun innerlijk Vuur het Lucht-element negatief inzetten naar hun omgeving. Ze proberen structuren (Aarde) te verstoren en te ondermijnen, ze proberen verbindingen (Water) te verbreken, persoonlijkheden (Vuur) te kwetsen en de toewijding van anderen (Lucht-positief) belachelijk te maken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het Vuur ven het ego bewust in balans komt onder invloed van de andere elementen (Aarde, Water en Lucht). Dat is de essentie van volwassen worden.

Positief-negatief

Laten we het eerst overzichtelijk maken. Je krijgt maar twee soorten boodschappen op je af. Mensen zenden en ontvangen vanuit verbinding of vanuit afscheiding.  Dat zijn de enige twee mogelijkheden. Ze zoeken verbinding of ze scheppen afstand. Ze leggen de nadruk op overeenkomsten of op verschillen. Probeer zoveel mogelijk verbindend te communiceren. Dan ben je sneller in balans met je omgeving en is het risico op negatieve (re-)acties vanuit je omgeving kleiner. En je getuigt van realiteitsbesef; we zijn verbonden.

Deze blogs ontstaan vanuit een besef van verbondenheid. Mijn lezers werken aan hun ontwikkeling en bewustwording en ik voel me met jullie verbonden. We delen ervaringen en we herkennen een gemeenschappelijke intentie met elkaar. Een besef van verbondenheid leidt tot een opgaande spiraal van wederzijds begrip, creativiteit, nieuwe ideeën en inzichten. Afscheiding leidt tot een neergaande spiraal van onbegrip, onwetendheid, angst, haat en geweld. Verbinding is positieve energie en afscheiding is negatieve energie. In essentie zijn alle verschijningsvormen van afscheidend gedrag vormen van egoïsme.

Het dilemma

Hoe dan ook, de vraag voor deze blog is wat je te doen staat als je bloot staat aan ondermijnende kritiek. Er komt Lucht-negatief op je af en je staat voor de keuze of je daar wel of niet op moet reageren. Laten we eerst het dilemma expliciet maken:

De weg naar synthese

Het compromis zou zijn om een beetje te reageren. Dan krijg je het slechtste van twee Werelden. Dan wakker je het verder aan terwijl je geen grenzen stelt. De synthese in dit dilemma zou zijn om de negatieve energie om te buigen naar iets positiefs. Er komt gewoon energie op je af. Je vat het niet persoonlijk op en je kiest wat je met die energie van die ander wil. Dat is de synthese. In De Monnik & De Magiër beschrijf ik in hoofdstuk 8 dat je drie mogelijkheden hebt met krachten die op je afkomen: je kunt ze ombuigen, transformeren of blokkeren. De getrainde Magiër kan daar moeiteloos mee lezen en schrijven.


Laten we die drie magische stappen wat beter bekijken:

  1. Ombuigen

Besef dat je niet weet of de boodschap die voor jou negatief voelt ook zo bedoeld was. Misschien is het een misverstand, of een dingetje in jouw ego, waardoor net een gevoelige snaar geraakt werd. Zorg dat je dus eerst helder krijgt wat de intentie van de afzender is. Probeer daarbij eerst de verbinding te herstellen door Water (aanpassing) in te zetten. Als iemand bijvoorbeeld sarcastisch reageert op je, dan is de eerste stap om een poging tot verbinding te doen: Je reageert dus eerst positief ("goed dat je niet alles klakkeloos aanneemt. Ik neem ook niet alles zomaar aan."). Zorg natuurlijk wel dat je reactie waarachtig blijft. Je zoekt naar iets gemeenschappelijks, je zoekt een overeenkomst. Vaak is dat al voldoende. Dan loopt het met een sisser af.


Het is ook denkbaar dat de persoon in kwestie niet ontvankelijk is voor jouw inzet van het Water-element en alleen maar harder negatief gaat blazen. Als dat gebeurt, dan weet je dat de intentie negatief is en toenadering op het niveau van het ego niet zal werken. Zoals in De Monnik & Magiër wordt uitgelegd: synthese is alleen mogelijk op voorwaarde van een gemeenschappelijke intentie.

  1.  Transformeren

Als inderdaad gebleken is dat je met een gerichte aanval te maken hebt en je poging tot verbinding wordt geweigerd, dan zijn er twee mogelijkheden. Je probeert eerst het negatieve om te buigen naar iets positiefs. Je stelt er Vuur tegenover. Je kunt prima Vuur met Vuur bestrijden. Je stelt er enthousiasme voor een hoger doel tegenover. Je zoekt een overeenkomst op een hoger niveau dan het ego; een gemeenschappelijk ideaal bijvoorbeeld, iets dat jullie beider ego ontstijgt zodat je op een hoger vlak verbinding kunt vinden. Dus je zegt iets in de trant van "maar mijn boodschap heeft juist zoveel mensen geholpen bij dit-of-dat-probleem. Dat wil jij toch ook?".

  1.  Blokkeren

Als zelfs dan de reacties negatief blijven, dan heeft de zender zich niet ontvankelijk getoond voor verbinding. Dan heb jij je best gedaan en dan kun je alleen maar loslaten. Je wilt de harmonie voor jezelf en voor je omgeving herstellen en structureel negatieve individuen kun je beter weren. Dan zet je dus Aarde in. Je blokkeert diegene. Het is jouw ruimte en ten gunste van alle mensen die wel positief bijdragen en verbinding zoeken sta je niet langer toe dat een beschadigd iemand je groep in een neergaande spiraal probeert te brengen. Als je dat niet alleen lukt organiseer je eventueel versterking van medestanders, maar de uitkomst staat vast. Vanaf nu negeer je de persoon in kwestie. Vuur dooft uiteindelijk vanzelf uit als het niet meer gevoed wordt. Je kunt mensen altijd nog een tweede kans gunnen als er blijk van verandering is.


Deze stappen kun je toepassen op alle vormen van samenkomst, sociale media, je werkomgeving, familiefeesten en buurtbarbecues. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Mensen komen samen op basis van een gemeenschappelijke intentie tot verbinding. Dan gebeuren er moeiteloos mooie dingen en je beschermt de groep en jezelf voor ondermijnende krachten. Door deze drie stappen te doorlopen heb je op basis van zuiverheid gehandeld en dus hoef je niet meer achterom te kijken. Train jezelf vooral om het niet persoonlijk op te vatten. De overgrote meerderheid verlangt naar verbinding. Alleen mensen die daar negatieve ervaringen mee hebben gaan dat uit de weg of werken dat zelfs actief tegen. Bewust voelen vanuit de elementenleer en bewust denken vanuit het dilemma-denken brengt je de helderheid om snel de balans te herstellen.


Blijf jezelf trainen in innerlijke stilte. Dat stelt je innerlijke waarnemer centraal. Zo blijf je in staat om vanuit helderheid van geest bewust te handelen.


Ik wens je vrijheid door helderheid.

Yohyon