Kunstmatige intelligentie kans of bedreiging?

Geschreven door: Yohyon van Zantwijk

|

|

Tijd om te lezen min

De altijd weer terugkerende zorgen rond nieuwe technologie.


Ik vroeg aan de AI DALL-E hoe van Gogh de Monnik & De Magiër zou hebben geschilderd. Bovenstaand zie je het resultaat dat ik binnen enkele seconden kreeg.


Er wordt de laatste tijd veel over de kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie (AI) geschreven. Dé discussie is: moeten we ontwikkelingen versnellen of beperken. Dat gebeurt met alle nieuwe technologie. Het kan constructief of destructief worden ingezet. Daar zitten dus kansen en bedreigingen aan. Er is één aspect waar weinig over gesproken wordt, maar dat wel degelijk onbewust een rol speelt bij onze angst voor dit fenomeen. AI wordt pas écht potentieel gevaarlijk als het zó intelligent zou worden dat het een ego zou ontwikkelen, een gevoel van vrije wil. Dat is de mens ooit overkomen en daar ervaren we elke dag de voor- en nadelen van. Alle problemen beginnen met egoïsme.

AI is op zich ongevaarlijk. Het is de vraag wat wij ervan maken.

We kunnen deze prachtige technologie verder ontwikkelen en inzetten ten behoeve van onze ontwikkeling en tegelijkertijd alert blijven voor signalen die duiden op een neiging tot egoïsme. Als dat ooit zou gebeuren mogen we hopen dat iemand eraan gedacht heeft om ergens een stopknop in te bouwen.


De echte vraag is of dat mogelijk zou zijn. Vooralsnog is AI afhankelijk van de elektriciteit en data waarmee wij het voeden.  Het is geen evoluerende levensvorm. Het is een snel lerend apparaat. Dat is iets fundamenteel anders. De mens is leven, maar niet in staat om dat te scheppen. Daarom is het dilemma rond AI op dit moment beperkt tot de vraag hoe je de ego's die het gebruiken beschermt tegen zichzelf en anderen die ze ermee wellicht zouden kunnen schaden. Daarmee is het niet anders dan welk ander politiek vraagstuk dat wetgeving verlangt.

De intelligentie van het leven reikt veel verder dan alle beschikbare data op internet.

De kansen van AI

Laten we vooral open staan voor alle mogelijkheden die deze technologie te bieden heeft. De razendsnelle analyse van enorme hoeveelheden data heeft een nieuwe stap gezet. Dat zal op vele terreinen voor nieuwe kennis en nieuwe doorbraken zorgen. Medisch onderzoek, de zoektocht naar duurzame energie, het zal allemaal versneld worden door de nieuwe mogelijkheden die we nu hebben.


De bedreigingen van AI

En inderdaad, zoals alle nieuwe technologie die ons efficiënter en effectiever maakt, kan het ook misbruikt worden en het kan  ons ook geestelijk luier maken. We zullen regels nodig hebben om ego's tegen zichzelf en tegen elkaar te beschermen. Dat is niks nieuws. Dat is van alle tijden. Misschien kan AI ons helpen om goede regels te bedenken...

Ik wens je veel heldere momenten en een moeiteloos leven.

Yohyon