Licht in de duisternis

Wat is bezieling en wat houdt je tegen?

In de afgelopen decennia is religie langzaam steeds meer op de achtergrond geraakt. Dat heeft grote groepen mensen bevrijdt van beperkende dogma's, maar daar staat tegenover dat eveneens grote groepen mensen moeite hebben om er iets tegenover te stellen. Iedereen die eerlijk is tegen zichzelf voelt een diep verlangen naar zingeving in zijn of haar leven en de antwoorden op dat soort vragen liggen niet voor het oprapen nu we ze helemaal zelf mogen invullen.

Het helpt om je bewust te zijn van de innerlijke strijd die je onbewust aan het voeren bent. Je persoonlijkheid is per definitie afgescheiden van het geheel. Wie jij bent wordt mede bepaald door alles wat je niet bent. Je ego is de basis van je overlevingsstrategie, maar ook de som van je beperkingen. Bovendien zijn jouw kenmerkende kwaliteiten tijdelijk en dat weet je, al was het maar omdat de dood uiteindelijk onvermijdelijk is. Diep van binnen voel je dus dat je zelfbeeld in wezen een beperkte afspiegeling is van wat je echt bent en je voelt ook de tijd voortschrijden. Die twee aspecten zijn de bron van je onvrede.

Je ego zit steeds weer in een dilemma tussen geven en nemen. Trek je eigenschappen, kwaliteiten, kennissen, vrienden en bezittingen aan om je 'vollediger' te voelen of laat je ze los en ga je geven en delen om je vrijer en geliefd te voelen? Ieder ego heeft daar zijn of haar eigen woorden voor.̃

Het dilemma

Je kunt dus veel varianten van dit dilemma bedenken, maar het ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Dilemma bezieling

Het dilemma gaat dus in wezen over de manier waarop je vorm geeft aan je levensvervulling. Het drama van het ego is dat illusie van mogelijke verzadiging onwaar is. het bezit van de zaak is het eind van het vermaak en positieve ervaringen wil je het liefst steeds herhalen en uitbreiden. Iedere vorm van begeerte weerspiegelt een diep verlangen naar volledigheid, maar dat lukt niet als je een begeerte vervult. Dat is gewoon iets dat uit je voorstellingsvermogen is ontstaan en die mogelijkheden zijn onbegrensd. Het gaat je nooit lukken om alle fantasieën in de praktijk te brengen en dat is maar beter ook... Je voelt je pas volledig vervuld als je alle begrenzingen van het ego laat vallen en oplost in het geheel van energie en bewustzijn, maar daar verzet het ego zich tegen, want het is juist de afscheiding van het geheel die het bestaansrecht van het ego vormt.

De synthese

Dus wat is dan de synthese in dit dilemma waar we allemaal mee te maken hebben? Hoe vind je synthese tussen het tijdelijke en het tijdloze, tussen het begrensde en het onbegrensde? Ook dat is uiteindelijk weer eenvoudig. Dat doe je door tijdloze kwaliteiten te ontwikkelen en je daarmee te identificeren in plaats van met tijdelijke kwaliteiten. Je persoonlijkheid wordt een instrument voor je zielsverlangen. Als jij je identificeert met het feit dat je de snelste hardloper bent, dan weet je dat dit tijdelijk is. Jij wordt trager en er komt iemand anders die sneller is. Als jij je identificeert met het feit dat je rijker bent dan anderen, dan wordt je binnenkort ingehaald. Er is altijd baas boven baas. Door je te identificeren met tijdelijke kwaliteiten ben je permanent op de vlucht tot de feiten je achterhalen. Dan zit je vast in overlevingsdrang en dat put je langzaam uit. Als je erin slaagt om dat om te buigen naar tijdloze kwaliteiten (liefdevol, intelligent, gestructureerd, toegewijd, charismatisch, authentiek enz. ) dan ontstaat er ruimte voor innerlijke rust. Je gevoel voor zelfrespect is niet meer gebaseerd op je prestaties, maar op wie je echt bent en zoals dat tot uitdrukking komt in je tijdloze kwaliteiten en die draag je de rest van je leven met je mee. Hoe meer je erin slaagt om die kwaliteiten moeiteloos te maken hoe vrijer je wordt. Dat is het proces van zelfrealisatie zoals ik dat in De Monnik en De Magiër beschrijf. Dat is gebaseerd op de oorspronkelijke Yogaleer. Raja Yoga is een effectieve methode om deze kracht van levenskunst in je leven te brengen. Je maakt van je leven een proces van permanente verbetering. Zo wordt je eigen ontwikkeling en de mate waarin je die ten gunste van anderen kunt inzetten de bron van zingeving in je leven. Dat geeft je rust en vrijheid. En dat draagt bij aan je helderheid en zo kom je in een opgaande spiraal in plaats van de neergaande spiraal van een overlevingsstrijd waarvan je voelt dat je die op termijn niet volhoudt. In het boek De Monnik & De Magiër beschrijf ik een reeks inzichten en oefeningen die je helpen om deze omslag in je leven te maken.

Ik wens je vrijheid door helderheid.

Yohyon

Terug naar blog