Raja Yoga

Raja Yoga is de beste methode voor leiderschapsontwikkeling die er bestaat.
Het is een integrale training van lichaam en geest.
Het is de weg naar vrijheid door onderscheidingsvermogen.
Zelfkennis is de sleutel.

Raja Yoga staat voor Koninklijke Yoga. Raja Yoga is de meest oorspronkelijke vorm van Yoga, zoals die ongeveer 2.500 jaar geleden door Patanjali is vastgelegd. Het is een beproefde methode voor zelfrealisatie die al duizenden jaren bestaat en nog steeds actueel is.

Uttan asana.jpg
meditatie.jpg

Je ontwikkelt vitaliteit, een heldere geest en een diep inzicht in jezelf en het leven. Je gaat leven en handelen vanuit zelfkennis. Je neemt leiding in je eigen leven en je wordt een inspiratie voor anderen. En zo zal je ook leiding gaan geven aan anderen; inspirerend en verbindend, vanuit zingeving.

Door beoefening van Raja Yoga ontwikkel je standvastigheid.
Je weet wie je bent, wat je wilt en waarom je dat wilt.
Je wordt doelgericht en standvastig vanuit innerlijke stilte en een heldere geest.

De Leiderschapslessen zijn gebaseerd op de beoefening van Raja Yoga. Het programma bestaat uit lesdagen van 1 dag per maand. Dat is meestal goed in het dagelijks leven in te passen. Bovendien bereik je veel in een hele dag die écht gericht is op rust en ruimte, op vitaliteit en verheldering door verstilling en bewustwording. Je hebt een effectieve en heldere dag buiten je normale omgeving. Je kunt jouw eigen intensiteit van beoefening kiezen. Je kunt kiezen of je maandelijks of eens per kwartaal deelneemt.

Iedere lesdag geeft je meer kennis, meer vitaliteit, meer helderheid, meer inzicht, meer daadkracht, meer standvastigheid.

Door de beoefening van Raja Yoga leer je stap voor stap de beste versie van jezelf te worden. Je gaat jezelf steeds meer bevrijden van jouw verplichtingen voor zover ze je in de weg staan en je leert langzaam maar zeker steeds meer jouw idealen te realiseren. Je leert je steeds meer te richten op wat je écht wilt. Geen compromissen meer en geen bijzaken meer.

Patanjali

Patanjali heeft ongeveer 2.500 jaar gelden zijn Achtvoudige Pad op schrift gesteld. De Yogaleer is nog veel ouder, maar door Patanjali ontstond er een algemeen geaccepteerde versie van de oorspronkelijke methode van Raja Yoga. De 8 stappen van die methode zijn:

Click om te vergroten

De 8 aspecten van Raja Yoga

Patanjali heeft acht logische stappen naar volledige bewustwording geformuleerd. Door deze 8 stappen (van Yamas tot Samadhi) regelmatig te beoefenen onder de ervaren leiding van een leraar zul je steeds meer de complexiteit van jouw leven ontrafelen en de oorspronkelijke eenvoud weer gaan herkennen. Je zult leren om glashelder naar jouw eigen situatie te kijken en op basis van jouw eigen inzicht zonder twijfel en vrij van stress knopen door te hakken en consequent te handelen in lijn met wat je écht wilt. Dat geeft een enorm bevrijdend en daadkrachtig gevoel. Het geeft rust en ruimte. Door de beoefening van raja yoga wordt je steeds minder afhankelijk van overtuigingen en zie je vanuit helderheid steeds meer de essentie van ieder vraagstuk.

De Sutras van Patanjali zijn zó volstrekt logisch
dat ze al meer dan 2.500 jaar ongewijzigd worden toegepast.

Raja Yoga is geschikt voor iedereen. Het is wel van belang dat je over een behoorlijke gezondheid beschikt en oprecht jezelf, je eigen leven en het bestaan in het algemeen beter wilt gaan begrijpen. Je zult versteld staan van de schat aan kennis die al duizenden jaren beschikbaar is en die echt een baken voor je hele leven kan vormen.

Een proces van permanente verbetering

Raja Yoga en de acht stappen van de methode zijn 8 levenskwaliteiten die je in de loop der tijd ontwikkelt. Uiteindelijk is de ene kwaliteit een randvoorwaarde voor de ander. Je kunt niet in diepe meditatie komen als je bijvoorbeeld niet geleerd hebt om destructief gedrag (dat veel stress veroorzaakt) te vermijden. Dat proces verloopt langzaam maar zeker naarmate je leert om gedurende de dag minder energie te verliezen aan bijzaken en leert om steeds dieper te mediteren. En dat kost inderdaad tijd, maar dat neemt niet weg dat je er vanaf de eerste lesdag profijt van zult hebben.

Lesdagen volgens een vaste structuur

In de lesdagen komen alle aspecten van Raja Yoga naar voren. Je zult naarmate je meer lessen volgt en de aangeboden technieken in de praktijk toepast steeds meer helderheid en kundigheid ontwikkelen.

Vanaf de eerste les stap je in een proces van permanente verbetering, waarin je elke dag, week, maand en jaar zult ervaren dat je consequent naar meer vitaliteit, helderheid en vrijheid toewerkt. Je doorloopt dit proces in jouw eigen tempo op basis van jouw eigen verlangen. Als je ook tussen de lesdagen door blijft oefenen gaat jouw ontwikkeling natuurlijk nog sneller. Naarmate jouw verlangen naar meer oefening en meer diepgang groeit zul je de frequentie van beoefening zelf intensiveren. Je gaat meer lesdagen volgen en je gaat zelf thuis meer oefenen. Het leven zelf wordt steeds meer jouw lesboek. Daarmee groeit jouw kundigheid en de diepgang van jouw inzichten.

Wil je leren om de inzichten van Raja Yoga in jouw leven en leiderschap toe te passen? Kom dan naar De Leiderschapslessen

Wat je leert in de Leiderschapslessen licht.png
IMG_3110.JPG